Viswinkel Den Bosch

 

 

 

Hebben wij in Nederland en in dit deel van de wereld een tekort aan vis? Op welk moment gaat een viswinkel proberen zichzelf te verfraaien of een soort gemeenschapsidentiteit uit te werken met titels als “Ecolier”, “Ebauwaard” enzovoort. Die titels zijn ongeldig en verwarrend zolang ze geen deel uitmaken van een gemeenschap van visliefhebbers. Een viswinkel op Kerk zetten is ook een teleurstelling!

Een stuk vis dat ooit een van de best verkochte delicatessen van Nederland was; een fancy forel zou een taartje van vis kunnen zijn (helaas heeft het stadje nu herhaaldelijke verbouwingen moeten ondergaan en is het nu vuilnisbelt en heeft alle vis poep).

Het is de Nederlandse traditie dat elke Nederlandse winkel aan beide kanten van de grens dezelfde naam heeft, in het Engels. Dit geldt voor een heleboel functies, zoals de douane waar een salonrestaurant en een kroeg zijn (kijk eens naar de Nederlandse versie van Donald Trump’s vulgaire hondenfluitje ‘je bent een tafel’, de Maak. Zie ze hier in actie) en zelfs wanneer een winkel in het Engels is maar in het Nederlands wordt gebrandmerkt. Het probleem met deze entiteiten is dat ze ook de neiging hebben grof en onfatsoenlijk te zijn. Ja, er zijn genoeg uitstekende restaurants en cafés die eruit zien alsof ze in een villa aan zee thuishoren, maar hoe zit het met de restaurants en cafés die eruit zien alsof ze in een snackbar thuishoren? Als het woord “snack” in een andere taal zou worden vertaald, zou het waarschijnlijk worden vertaald als “gastro-gym”. De plaats lijkt misschien wat deftiger, maar meestal is het gewoon een gat in de kelder.

Ik heb deze week permanent berichten op expatforums geciteerd waarin ik zeg dat het beter is om veel Nederlands voedsel te eten dan om het niet te eten. Dus ik dacht, ik deel mijn eigen ervaring met het land waar ik van ben gaan houden en waar ik bewondering voor heb gekregen.

Dus om mijn onderzoek te doen voordat ik deze week op pad ging, heb ik opgezocht welke willekeurige 5-sterrenbeoordelde plek in het hele land een heel menu van een van hen heeft. Zonder smaakpapillen en zonder tijd om te zoeken, spring ik gewoon op Facebook en kies de groep waarin ik geïnteresseerd ben. Dus, als ik die Nederlander gewoon willekeurig de beste plek zou geven om te lunchen, hoe zou een regionale tendens er dan uitzien? Nou, ze zeggen dat toeristen lui zijn en het grootste op de menukaart bestellen, niet dat ze helemaal nooit iets bestellen. Natuurlijk had ik kunnen rondlopen en in plaats daarvan een cheeseburger, pizza en hotdog in één keer kunnen nemen. Maar wat ik voortaan zal doen, is me ontdoen van de grote kaas en het bij de vrouwen houden.

Degene die McDonalds tot eerste eetgelegenheid van het land heeft uitgeroepen, is niet de eerste die dat hier heeft gedaan. McDonalds werd hier namelijk voor het eerst genoemd in de zonnigste en meest mondiale van de grote 3 restaurants. Dus ik voel me goed bij deze keuze.

Een doodgewone Douunn Surveillance was een stuk studie van conserveringsapparatuur voor levensmiddelen, waarvan ik lange tijd dacht dat het een noviteit was. Onlangs vertelde een man me echter dat het gewoon het beste Nederlandse voedsel is dat je hier in de zomer in de technologie kunt eten.

Een andere smeltkroes is een plaatsvervanger bij studenten op Schiphol Amsterdam. In plaats van naar de fitnessbaan te gaan, gaan ze naar een plek waar ze een bel vasthouden tot iemand over hen heen glundert en verkneukelt dat het maar een stuk ijzer is. Terwijl ze denken dat ze deze sport aan het winnen zijn, is het in werkelijkheid zenuwgas om hen heen! Oh en de scholieren die winnen spelen gewoon 20 minuten per week meer vals dan de tellerjongen.

lees meer: