Puppycursus Voorburg

 

 

 

De socialisatie begint met het sociaal onderzoeken van zijn nestgenoten ook wel “play-biting” genoemd. In deze tijd leert hij nieuwe dingen zoals bijten, blaffen en janken. We beginnen met het overbrengen van deze kennis in onze puppy klassen door hem vast te houden als hij bijt en hem te “koesteren” tot hij overprikkeld is en klaar om met ons te spelen. Velen van ons zijn getuige geweest van de geboorte van een echte metgezel in een hond die in de puppy klas zit. Wanneer een puppy een ander bijt, kijkt hij op en spitst zijn oren naar achteren, rolt op zijn zij of begint te gillen. Dit is een manier om de pup duidelijk te maken dat wat hij deed verkeerd was. Dit soort signalen zijn een duidelijk signaal dat hij bezig is met speel-beten.

Als hij schreeuwt, moet je weten dat hij niet graag gebeten wordt. Dit kan vele vormen aannemen. Echter, speel-beten brengen altijd een gaap van ons. Hij is in een speelstand. Als hij door jou gedomineerd wordt – als pup of als volwassene – onderwerpt hij zich omdat hij niet te onderdanig wil overkomen. Als je zijn signalen negeert dat hij wil stoppen met het dominante gedrag (akra grijpen) dan zal hij deze gedragsmodus versterken. De intensiteit van de beet en de lengte van de beet vertellen hem allemaal dat hij iets verkeerds doet en zal bang voor je worden. Dit is wanneer hij zeer defensief en mogelijk zelfs gewelddadig zal worden. Hij zal niet willen dat u zijn eten afpakt en kan u bijten. Hij zal waarschijnlijk op een agressieve manier reageren als u probeert een speeltje van hem af te pakken of hem te poseren. Als een hond onderdanig is zal hij reageren op een “seserbint” (Herinner je je de film “Up”?) Als jij speelt en hij doet niet mee zal hij niet toestaan dat jij of hij te ruw wordt. Hij is in een soort van “schaar” modus.

Een hond die dominant is, is bijna altijd een hond die niet getraind is. En een onhandelbare hond is meestal een hond die op de een of andere manier mishandeld is. Hij is gered en getraind, maar heeft nooit “geleerd” hoe hij zich aan de lijn moet gedragen. De zonnebril was nog niet ingereden en de hond droeg hem toen hij de zonnebril aandeed. Het grommen, aanstellen en aanstellen dat je ziet is de manier van de hond om te zeggen “Hé, je bent hier, ga uit mijn zicht!” Als een hond naar je gromt nadat je zijn halsband hebt afgedaan of zijn halsband hebt vastgepakt en hij bijt, dan zegt hij: “Rotzooi niet met mij; ik bijt niet.” Dit is een dominantie agressie probleem. Als je eenmaal begint om te gaan met een dominante hond (degene die blaft en gromt en alle andere tekenen vertoont), dan zul je weten dat de agressie meer is dan alleen ongepast (wat het is!).

Het volgende niveau van communicatie, waar we ons op bevinden, is wat we noemen het E-moment. Dit is het moment dat de hond tegen ons zegt, “Hé, je hebt me gespaard!” E-momenten gaan allemaal over lof en goedkeuring en hoezeer je hem behaagt. Het is een win-win situatie. Jij keurt zijn gedrag goed (en hij ook, want hij wil behagen).

Wanneer het E-moment plaatsvindt, is er geen luisteren meer naar de hond. Hij heeft een van die gedenkwaardige momenten in zijn leven waarop hij ons iets diepgaands en moois zegt. E-momenten zeggen gewoon “Ik dorst naar uw goedkeuring” of ” Ik begroet u als een vriend, met open armen.” Je zult merken dat de hardste en strengste emotionele momenten in het leven van een hond die zijn waarin hij het meest begerig is om jou te behagen. Het E-moment is dus niet het nagelknippen, halsband-verwijderen, eten-showing incident. Dit E-moment is de emotionele hoeksteen van een succesvolle relatie met uw hond. Als je frustratie, verdriet, woede of wanorde ervaart in je huis, in een relatie met andere mensen of met de hond zelf, dan is dit moment onder de verkeerde omstandigheden. Het E-moment zegt simpelweg “Hé, het gaat niet goed!”

Onze taak, als hondenbegeleiders, is om onszelf op het juiste moment op de juiste plaats te zetten voor een optimaal resultaat. Dit te weten is de eerste stap op weg naar het bereiken van ons uiteindelijke doel: een opgevoede, goed aangepaste, gedragsbewuste partner die een plezier is om bij in de buurt te zijn.

lees meer:

Puppycursus Wassenaar

Puppycursus Leidschendam